Blog

A laugh a day, keeps the doctor away

Valt er nog wat te lachen of hebben we er ondertussen allemaal schoon genoeg van? Die heerlijke schaterlach, ontspannen vanuit de buik. Een spontane lach omdat de situatie gewoonweg te leuk is om je in te houden. Die heerlijke slappe lach bij een lachfilm of de grijns na een flauwe mop. Het maakt niet uit waarover je lacht.

Lachen ontspant je en ontstaat vooral als je met een dikke smile naar de gebeurtenissen kunt kijken. Het doet de lucht klaren en haalt de spanning eraf.

‘Vind je het gek dat er zo weinig gelachen wordt?’, zullen de meeste mensen nu zeggen. “Dat is toch logisch. Moet je kijken in wat voor crisis we zitten. Hier is niets aan, heeft niemand om gevraagd en moeten we met zijn allen tot een goed einde zien te brengen. Geen wonder dat er weinig lol is”.

En toch, er is nog zoveel meer dan gedwee het hoofd buigen voor alle maatregelen, zolang iedereen gezond is. Je kunt lol maken met je collega’s in een telefoongesprek, kan je plezier hebben met je kinderen en je partner. Of een virtueel feestje organiseren met vrienden. Jij hebt nog zo veel om oprecht blij over te zijn.

Wat te doen om de lach weer terug te krijgen?

 1. Kijk naar wat je hebt, naar wat er wèl is. Door de lichtheid en de luchtigheid waarmee je naar de dingen kijkt worden ze hanteerbaar.
 2. Geniet van de eigenaardigheden van je partner en je kinderen en lach erom.
 3. Zie en benoem de leuke momenten op de dag.
 4. Kijk niet ieder uur naar het nieuws en maak bewuste keuzes in je nieuwskanalen. .
 5. Organiseer een virtuele vrijdagmiddag borrel.

Maak er een (virtueel) feest van!

Werk je in de zorg of thuis: Hoe houd je je mindset in bedrijf?

Het zijn vreemde tijden. Daar waar de ene persoon onder hoge druk levens aan het redden is op de IC van een ziekenhuis, zit een paar straten verderop iemand verveeld thuis, omdat al het werk voor die dag al gedaan is.

Je zou denken ‘zo is het leven’. De ernst of juist het saaie van de situatie heeft een stevige invloed op de beleving van de persoon. Want hoe groot is de kans dat iemand in slaap valt tijdens een rit in een van de meest spannende achtbanen ter wereld, of dat een toeschouwer uitzinnig van vreugde opspringt bij een vioolconcert?

Hoe raar het ook misschien klinkt, jij beslist zelf hoe je met de situatie omgaat. Er is dus geen oorzakelijk verband tussen de situatie en je mentale stemming. Die stemming heb je namelijk onder alle omstandigheden volledig in eigen hand.

Ook voor jou als ondernemer in deze bizarre tijden waarin financiën, gezondheid en toekomst ongewis zijn, geldt dat je de veerkracht hebt om er beter mee om te gaan.

De volgende stappen helpen je zowel onder druk, als in een stressloze situatie autonoom te blijven. Hierdoor benut je je brein optimaal en haal je het beste uit jezelf.

Stap 1.

Ontkoppel je mindset van de situatie. Ook al gaat er invloed uit van de situatie, je mindset (stemming) blijft een eigen keuze. Beslis wat jij met deze Corona crisis wil op een manier die jou het meeste oplevert of op gaat leveren.

 • Zie als ondernemer de voordelen van deze crisis voor je bedrijf of je branche.
 • Leer als medicus steeds effectiever met het virus om te gaan.
 • Ontdek de toekomstmogelijkheden van je kinderen, terwijl je ze thuis les geeft.

Stap 2.

Grijp je mindset bij het nekvel om te doen wat jou het beste uitkomt in de situatie. Zorg dat het vóór je werkt, zodat je optimaal omgaat met de situatie. Dus:

 • Gebruik je relativeringsvermogen om beter om te gaan met de druk van het redden van levens. Neem afstand van de situatie. Stel korte termijn doelen en laat tussen de inspannende handelingen je gedachten afdwalen, zodat je je weer oplaadt voor de volgende situatie.
 • Gebruik je focus om beter om te gaan met verveling. Neem risico’s, durf te falen en verhoog je persoonlijke werkdruk door meer eisen aan je presteren te stellen.

Of je autonoom bent in de keuze van je stemming is zichtbaar aan je productiviteit. Hoe beter je in staat bent je gedachten erbij te houden, hoe productiever je zult zijn en hoe sneller je leert.

Laat je inspireren

Gedragsverandering on demand

Je handen wassen, niet hamsteren, 1,5 meter afstand houden, vermijden van sociale contacten, geen handen schudden. Kortom allerlei gedragsveranderingen die nu in korte tijd van ons worden gevraagd.

Er wordt vaak gezegd dat je minstens 21 dagen nodig hebt om je gedrag te veranderen. De Corona crisis laat iets zien dat we allang wisten, namelijk dat veel mensen dit in veel kortere tijd kunnen. Het enige dat je nodig hebt is intrinsieke motivatie. Een motivatie die van binnenuit wordt gevoed door je uitgedaagde mindset (zie model)

Je hebt een interne wil om het oude gedrag vaarwel te zeggen en het nieuwe gedrag uit te voeren. Hoe krachtiger die wil is, ‘ik wil nu niet ziek worden’, hoe meer je je bewust bent van je eigen gedrag en het waarom begrijpt van de opgelegde regels.

Corona party’s, waarin muitende jongeren juist bewust dicht bij elkaar staan feesten laten zien wat er kan gebeuren als motivatie van buitenaf wordt opgelegd en mensen het nut niet inzien van alle regels. Dit ondanks alle waarschuwingen van de overheid en de wetenschap

Nu je dit weet, weet je dus ook hoe je je eigen gedrag in ‘een instant’ kunt veranderen. Daar heb je niet meer dan 1 minuut voor nodig. Dit is je kans!

Stoppen met roken, volgen van een voedingsplan, matigen met alcohol en koffie, vroeger opstaan, meer bewegen, meer aandacht aan de kinderen besteden, etc. Het zijn allemaal gedragingen die je binnen een handomdraai kunt veranderen met de juiste motivatie.

Je mindset bepaalt de snelheid waarmee je je gedrag kunt veranderen. Vandaar dat notoire rokers na een hartaanval onmiddellijk kunnen stoppen. Zo’n wake up call triggert de echte angst en gaat veel verder dan alleen de waarschuwing op het pakje sigaretten.

De Corona crisis biedt je de kans om alle oude gewoonten onder de loep te nemen en je gedrag blijvend te veranderen.

Wil jij je gewoonten veranderen, gebruik je mindset. Ineens blijkt veranderen niet zo moeilijk meer te zijn!

Waar heb je meer last van? Corona angst of het Corona virus?

Als je goed luistert naar de mensen om je heen, naar de journaals kijkt, de kranten leest merk je dat veel mensen bang zijn en elkaar nog banger maken.

Angst voor verlies van gezondheid, van een baan, van inkomen, van sociale contacten, voor verlies van vrijheid, voor de toekomst. Angst die voorzichtigheid creëert en bij veel mensen een terugtrekkende beweging veroorzaakt. Zaken worden uitgesteld, investeringen onmiddellijk stopgezet.

Je zou bijna denken dat je er niet anders naar kan kijken.

En toch. Jij weet vast wel het verschil tussen een feit en je mentale stemming. (zie model). Een feit is een gegeven, daar verander je niks aan. Een mentale stemming of mindset bepaal je zelf.

Het Corona-virus is een feit. Het is er. Je ziet daar dagelijks de gevolgen van. De stemming waarmee je naar dit feit kijkt daarentegen, die bepaal jezelf. Je kunt kiezen uit vier stemmingen en daar is de uitdaging er een van. Dus als je wilt ben jij in staat vanuit je uitdaging naar het virus en bijbehorende gevolgen te kijken.

Hoe doe je dat?

 • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen mentale stemmingen. Maak een onderscheid tussen de angst om te falen en het gevaar voor eigen leven. Zoek je angst op door te durven ondernemen, door gedoseerde risico’s te nemen en mijd het gevaar.
 • Durf je comfortzone te verlaten met dat waar je goed in bent. Hiermee vind je je uitdaging en ontwikkel je je wilskracht, je veerkracht, je pro-activiteit en je zelfvertrouwen. Toon lef, neem gedoseerd risico in de bedrijfsvoering, in de uitvoering van je werk. Kortom kom in actie.
 • Bereid je goed voor op de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ Vertel een positief en optimistisch verhaal over je toekomst als mensen je deze vraag stellen. Hiermee inspireer je jezelf en groeit je geloof in je toekomstmogelijkheden.
 • Kies je nieuwsgaring zorgvuldig en zoek vooral positief nieuws in de stroom negatieve berichten, zodat je niet geladen wordt met negativiteit.

Niemand kan in de toekomst kijken. Geloof in jouw toekomst met perspectief. Durf stappen te zetten, ideeën te lanceren, de strategie van je bedrijf om te gooien. Brainstorm meetings te organiseren. Vind jezelf opnieuw uit.

Laat je angst om te falen in je voordeel werken!

Niet alleen het virus is besmettelijk, ook je mentale stemmingen

De afgelopen dagen hebben de blogs je meegenomen in de veerkracht waarmee je met de uitzonderlijke omstandigheden kunt omgaan. De mentale stemmingen (zie model) die voortdurend worden beïnvloed door de manier waarop je naar de wereld kijkt. Een wereld die op dit moment met een duizelingwekkende snelheid aan het veranderen is.

Vandaag wil ik het met je hebben over de besmettelijkheid van je omgeving op jouw stemmingen. Hoe de media en de mensen om je heen bijvoorbeeld angst kunnen zaaien. Want ook al denk je dat je autonoom bent in de keuzes van je mentale stemmingen en de manier waarop je naar de wereld kijkt, je omgeving drukt ongemerkt een stempel.

Denk maar aan het volgende. De angst van de ander om ziek te worden, de frustratie van de ander omdat die in een situatie zit waar niet voor gekozen is. Of het afhaken van je gesprekspartner die zegt dat het toch allemaal geen zin heeft onder deze omstandigheden nog iets te ondernemen. Voordat je het weet heb je de stemming van de ander ‘te pakken’ en ben je toiletrollen aan het hamsteren.

Hoe kun je het beste vertrouwen op je eigen gevoel en blijf je autonoom?

 • Gebruik de media en de mensen om je heen als je navigatie in de auto. Je mag je laten leiden, maar stel je eigen waarneming voorop. Gebruik je gezonde verstand.
 • Zoek de lichtpuntjes in de berichten die op je afkomen. Blijf kijken naar wat er wèl is.
 • Houd je bij de feiten. En bekijk deze -voor iedereen onbekende- crisis vanuit je uitdaging, door steeds te onderzoeken wat de mogelijkheden voor jou zijn.
 • Zet je mind open voor kansen. Niet voor catastrofes.
 • Inspireer anderen er het beste van te maken en ga niet – te lang- mee in de treurnis van een ander. Hiermee inspireer je jezelf ook.

Succes in deze barre en tegelijkertijd mooie tijden en zoek vooral inspiratie bij de helden en heldinnen van deze tijden. De mensen in de zorg die uitzonderlijke dingen verrichten om de wereld draaiende te houden.

En onthoud. Moeilijke tijden brengen vaak ook het beste in ons boven!