Wil jij werkgeluk: JA of NEE?

Werkgeluk

 

Veel mensen weten heel goed wat ze niet willen! Ze willen niet iedere dag hetzelfde doen, willen liever geen verandering, willen geen gezeur aan hun hoofd, willen niet te hard werken, willen niet onderbetaald worden en willen niet dat ze meer doen dan een ander.

Als je teveel op je bord hebt liggen, als je meer taken moet doen, als er meer van je gevraagd wordt dan je kunt leveren, komen veel mensen in verzet. Ze willen dat allemaal niet en vervolgens accepteren ze de situatie zoals die is. Eigenlijk een onverschillige houding en dan zeggen ze ook nog regelmatig: ‘Ik ga nog steeds met plezier naar mijn werk’. Maar menen ze dit ook?

Er ligt altijd een menselijke meetlat langs de keuzes van anderen en jezelf. In basis zijn er slechts twee woorden die ten grondslag liggen aan het constructief omgaan met al die keuzes: JA of NEE. Jouw werkgeluk bestaat in principe uit de krachtige keuze tussen deze twee woorden.

Bij de juiste keuzes, hoe druk je het ook hebt, ga je zeggen: ‘Ik ga niet alleen met plezier naar mijn werk, ik heb ook plezier op mijn werk’.

Zeg JA of NEE om krachtiger om te gaan met werkdruk, ziekteverzuim en onderbezetting of burn-out verschijnselen.

Zeg JA tegen:

  • Tegen datgene dat je moeilijk vindt, waar je bij wijze van spreken al misselijk van wordt bij de gedachte alleen al. Mensen vermijden stress en het is juist datgene dat je nodig hebt om beter te worden. Je wordt er beter van, je groeit. Zinvolle stress ontstaat als je je comfortzone verlaat. Als je wilt leren is er stress nodig. Verruim je horizon en geniet van de stress die dat veroorzaakt.
  • Mensen die verder willen. Die denken in mogelijkheden, ook al zeggen ze niet onmiddellijk JA.
  • Negatieve bejegeningen. Zeg ‘ja’ tegen diegenen die vinden dat je bepaalde zaken niet goed doet. Anticipeer op deze reactie en omarm de kritiek, zonder er direct wat aan te doen. Verander het alleen als je erachter staat.
  • Een lat die altijd hoger ligt en de mogelijkheden je kwaliteiten in te zetten. Het is de druk op de ketel die je het gevoel geeft dat je aan het leren bent. Dat je iedere dag beter wordt.
  • Veranderingen die door anderen worden bedacht en waar jij een onderdeel van bent. 

Zeg NEE tegen:

  • De monotonie van je werk en creëer lol. Zelfs aan ‘de lopende band’ is plezier de motor van je bestaan. Je hersenen gedijen namelijk het best bij variatie. Prikkel je hersenen door steeds iets anders van ‘ze’ vragen.
  • Tegen diegenen die jou overvraagt. Doe dat vanuit kracht en positiviteit en tegen wie dan ook. Durf je eigen taken te delegeren en betrek anderen.
  • Tegen diegene die (onbewust) je gemoedstoestand negatief beïnvloedt en altijd met oorzaken komt waarom dingen niet lukken of gelukt zijn.

Conclusie: Het juiste werkklimaat heeft behoefte aan de juiste communicatie-instrumenten. De oplossing voor een gelukkig werkklimaat zit ‘m in het krachtig en positief gebruik van de woorden JA en NEE.

Met One Minute Coaching train je deze en nog veel meer technieken waarmee je veerkrachtiger wordt, je werkgeluk vergroot en meer on top of things komt. Meer weten en direct in de praktijk ervaren hoe het werkt? Kom naar de kennismakingsworkshop op 7 december a.s.


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *