Niet alleen het virus is besmettelijk, ook je mentale stemmingen

De afgelopen dagen hebben de blogs je meegenomen in de veerkracht waarmee je met de uitzonderlijke omstandigheden kunt omgaan. De mentale stemmingen (zie model) die voortdurend worden beïnvloed door de manier waarop je naar de wereld kijkt. Een wereld die op dit moment met een duizelingwekkende snelheid aan het veranderen is.

Vandaag wil ik het met je hebben over de besmettelijkheid van je omgeving op jouw stemmingen. Hoe de media en de mensen om je heen bijvoorbeeld angst kunnen zaaien. Want ook al denk je dat je autonoom bent in de keuzes van je mentale stemmingen en de manier waarop je naar de wereld kijkt, je omgeving drukt ongemerkt een stempel.

Denk maar aan het volgende. De angst van de ander om ziek te worden, de frustratie van de ander omdat die in een situatie zit waar niet voor gekozen is. Of het afhaken van je gesprekspartner die zegt dat het toch allemaal geen zin heeft onder deze omstandigheden nog iets te ondernemen. Voordat je het weet heb je de stemming van de ander ‘te pakken’ en ben je toiletrollen aan het hamsteren.

Hoe kun je het beste vertrouwen op je eigen gevoel en blijf je autonoom?

  • Gebruik de media en de mensen om je heen als je navigatie in de auto. Je mag je laten leiden, maar stel je eigen waarneming voorop. Gebruik je gezonde verstand.
  • Zoek de lichtpuntjes in de berichten die op je afkomen. Blijf kijken naar wat er wèl is.
  • Houd je bij de feiten. En bekijk deze -voor iedereen onbekende- crisis vanuit je uitdaging, door steeds te onderzoeken wat de mogelijkheden voor jou zijn.
  • Zet je mind open voor kansen. Niet voor catastrofes.
  • Inspireer anderen er het beste van te maken en ga niet – te lang- mee in de treurnis van een ander. Hiermee inspireer je jezelf ook.

Succes in deze barre en tegelijkertijd mooie tijden en zoek vooral inspiratie bij de helden en heldinnen van deze tijden. De mensen in de zorg die uitzonderlijke dingen verrichten om de wereld draaiende te houden.

En onthoud. Moeilijke tijden brengen vaak ook het beste in ons boven!

 


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *