Mindset, de motor van duurzame resultaten

Mindset

Stel, je bent een leidinggevende van een team en je krijgt de opdracht om je mensen te begeleiden terwijl je hun resultaten een maand lang niet kan bekijken. Je mag je alleen focussen op de leer- en werk instelling van de medewerkers aan de hand van gesprekken die je met ze hebt, de manier waarop ze met teleurstellingen omgaan, zich van hun taken kwijten, enzovoort.

Zou je op basis hiervan kunnen doorgronden wat de resultaten zijn?

‘Pas als de resultaten tegenvallen wordt er naar de instelling gekeken’.

Iedere afdelingsmanager, teamleider, divisie- of bedrijfsdirecteur heeft dezelfde belangen. Namelijk de gestelde doelen te realiseren en de teamresultaten te halen. Als dat lukt is het mooi meegenomen. Als het niet lukt wordt vaak gekeken naar de medewerkers die de target niet haalden. Aandacht met de nadruk op een andere strategie. Een andere aanpak. In ieder geval iets anders. Wat dan ook. Het uitgangspunt daarbij zijn altijd de resultaten. Vaak wordt er daarna pas naar de instelling gekeken. Stel dat je dit zou omdraaien…

‘Duurzaam betere resultaten komen niet uit de lucht vallen, daar zul je iets aan hebben gedaan’

Veel managers worden heel nerveus als ze een maand lang de resultaten van hun team niet kunnen bekijken. Ze hebben het inzicht in de resultaten nodig om te vertellen hoe iemand erin zit en het op dat moment doet. Stel dat je het omdraait en begint met het monitoren van de persoonlijke ontwikkeling. Die heeft namelijk een veel grotere voorspellende waarde dan de meeste mensen denken.

Hebben de mentale stemmingen, oftewel de mindset van je medewerkers, een voorspellende waarde?

De meeste mensen hebben in de basis een goede werkinstelling. Ze doen wat hen opgedragen wordt naar beste weten. Waar je als leidinggevende vaak naar op zoek bent, is net iets meer dan dat. Je wil dat mensen zich blijven ontwikkelen in het uitvoeren van hun werk. Dat ze steeds beter worden in dat wat ze doen. De snelheid waarmee mensen beter worden in hun werk heeft te maken met hun eigen leer- en werkinstelling. In onderstaande kleuren/stemmingencirkel worden de vier mentale stemmingen verbeeld die inzicht geven in die leer- en werkinstelling.

De mindset

Ieder mens heeft deze stemmingen in zijn ‘systeem’ en kan er gebruik van maken als hij of zij wil. Wat je moet weten om op deze manier de stemmingen te kunnen waarnemen:

  • Jij bepaalt altijd en overal je eigen mentale stemming. Niemand anders.
  • Elke mentale stemming heeft voor- en nadelen.
  • Als het om leren gaat, leren we het meeste in de groene cirkel (uitdaging ) of de gele cirkel (spanning/verkrampen). In de andere twee cirkels ‘sta je niet open om te leren’.
  • Stemmingen wisselen elkaar razendsnel af. Binnen een split second kun je weer in een andere cirkel terechtkomen. En dat is niet persé de cirkel ernaast.
  • De keuze voor een stemming kan volledig los staan van de situatie. Ook al ben je geneigd steeds een oorzaak te vinden voor een stemming, je kunt naar hartenlust zelf kiezen.
  • De stemmingen zijn ‘eerlijk’ (je kunt ze niet zo makkelijk faken) en vaak eenvoudig zichtbaar in de non-verbale communicatie. Je herkent de stemming bij een ander vaak sneller dan bij jezelf.Kleurencirkel

Groen (uitdaging)

Je hebt een wil om te leren. Je aandacht is in het moment. Je staat open voor feedback of kritiek. Je bent in een probleemoplossende stemming. Je ziet kansen en je denkt in mogelijkheden. In deze stemming communiceer je op je best. Je bent gefocust en scherp. En ook al is het geen ‘gelopen koers’, je hebt vertrouwen in een goede afloop.

Geel (spanning/verkrampen)

In deze stemming ben je bang om fouten te maken. Je hebt een enorme wil om te leren en je te ontwikkelen, maar de onzekerheid over de goede afloop houd je tegen. In deze stemming ben je uit je comfortzone van dat moment. Vooral omdat je zo sterk gericht bent op de uitkomst van de acties, kun je geblokkeerd raken.

Voor jou als leidinggevende is het van belang deze stemmingen te herkennen en erkennen bij je medewerker. In deze stemming is er een enorme bereidheid te leren, die zich soms uit in weerstand (‘ja, maar’).

Rood (woede/frustratie)

Als je in deze stemming bent projecteer je de normen en waarden van jezelf op je omgeving. Je bent niet (meer) bezig met het verbeteren van jezelf, maar met het krijgen van je eigen gelijk. Je bent aan het wijzen naar anderen en (soms naar jezelf) en je bent bezig zijn met schuld en beschuldigen. Deze stemming geeft negatieve energie. Energie die bij een transitie naar de groene stemming (de uitdaging) erg goed gebruikt kan worden (passie/bevlogenheid).

Grijs (afhaken)

Je hebt (tijdelijk) geen interesse in het gebodene. Je kijkt ernaar en voelt je niet betrokken. Het goede van grijs is het relativeren, afstand kunnen nemen. In deze stemming gebruik je vaak excuses om aan te geven waarom het niet interessant is.

Kortom: In rood en grijs wordt niet geleerd. Zoals ik al aangaf: elke cirkel is goed, maar voor het leren en ontwikkelen zijn deze stemmingen niet geschikt. Switchen naar effectievere stemmingen is met de juiste mindset (en communicatietechniek) echter heel makkelijk.

Duurzame verandering in gedrag door het herkennen van stemmingen? Is dat mogelijk?

Ja zeker! De duurzaamheid zit ‘m in het managen van de cirkels.

Zoals gezegd, hoe je je binnen de cirkels beweegt zegt veel over je werk- en leerinstelling. Het is niet nodig en zelfs onwenselijk om altijd in de groene cirkel te zijn. Als je in meer dan 50% van de arbeidstijd in de groene cirkel zit ten aanzien van de rol die je vervult, ontwikkel je je razendsnel en zijn de opdrachten van dit jaar, het volgend jaar een peulenschilletje voor je.

De snelheid waarmee je binnen de cirkels beweegt, zegt ook veel over je mentale veerkracht. Een veerkrachtig iemand leert veel van tegenslagen en teleurstellingen. Deze aanpak levert een onvermijdelijke groei op in de rol die iemand op dat moment binnen het bedrijf heeft.

Het effect van een interventie op de persoonlijke ontwikkeling in plaats van op de resultaten

Om mindset te coachen kun je gebruik maken van bovengenoemde stemmingscirkel en de vier communicatietechnieken binnen de One Minute Coaching methode. Het effect van een korte interventie is extreem succesvol gebleken en zorgt voor duurzame gedragsverandering binnen organisaties.

Om het effect van de interventie te meten hebben we iets nieuws!

De OMC-webapplicatie!

Wil je oefenen op het coachen van de mindset, maak dan eens gebruik van onze webapplicatie op de mobiele telefoon.

We bieden jou als teamleider de mogelijkheid om een demo van deze applicatie te testen. Wil je daarover meer weten? Neem dan contact op.

Web app


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Eén gedachte over “Mindset, de motor van duurzame resultaten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *