Gedragsverandering on demand

Je handen wassen, niet hamsteren, 1,5 meter afstand houden, vermijden van sociale contacten, geen handen schudden. Kortom allerlei gedragsveranderingen die nu in korte tijd van ons worden gevraagd.

Er wordt vaak gezegd dat je minstens 21 dagen nodig hebt om je gedrag te veranderen. De Corona crisis laat iets zien dat we allang wisten, namelijk dat veel mensen dit in veel kortere tijd kunnen. Het enige dat je nodig hebt is intrinsieke motivatie. Een motivatie die van binnenuit wordt gevoed door je uitgedaagde mindset (zie model)

Je hebt een interne wil om het oude gedrag vaarwel te zeggen en het nieuwe gedrag uit te voeren. Hoe krachtiger die wil is, ‘ik wil nu niet ziek worden’, hoe meer je je bewust bent van je eigen gedrag en het waarom begrijpt van de opgelegde regels.

Corona party’s, waarin muitende jongeren juist bewust dicht bij elkaar staan feesten laten zien wat er kan gebeuren als motivatie van buitenaf wordt opgelegd en mensen het nut niet inzien van alle regels. Dit ondanks alle waarschuwingen van de overheid en de wetenschap

Nu je dit weet, weet je dus ook hoe je je eigen gedrag in ‘een instant’ kunt veranderen. Daar heb je niet meer dan 1 minuut voor nodig. Dit is je kans!

Stoppen met roken, volgen van een voedingsplan, matigen met alcohol en koffie, vroeger opstaan, meer bewegen, meer aandacht aan de kinderen besteden, etc. Het zijn allemaal gedragingen die je binnen een handomdraai kunt veranderen met de juiste motivatie.

Je mindset bepaalt de snelheid waarmee je je gedrag kunt veranderen. Vandaar dat notoire rokers na een hartaanval onmiddellijk kunnen stoppen. Zo’n wake up call triggert de echte angst en gaat veel verder dan alleen de waarschuwing op het pakje sigaretten.

De Corona crisis biedt je de kans om alle oude gewoonten onder de loep te nemen en je gedrag blijvend te veranderen.

Wil jij je gewoonten veranderen, gebruik je mindset. Ineens blijkt veranderen niet zo moeilijk meer te zijn!


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Eén gedachte over “Gedragsverandering on demand”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *